Személyes találkozó “B” komponens

A személyes találkozó keretében sor került az idegen nyelvű előadás megtartására a generációk együttműködése témakörben.

A programelemben a testvériskola diákjai is részt vettek.

Szatmárnémeti – 2018.05.12-14.

2018. május 12-én nyüzsgő tavaszi hangulatban indultunk útnak a gyermekekkel az idei 3 napos testvériskolai kirándulásra, Szatmárnémeti és környékének, nevezetességeinek felfedezésére. A korai kánikula nem szegte kedvünk és az autóbusz fegyelmezett, figyelmes diákokkal gördült ki az iskola elől.

A határon való nehézkes átjutást követően először a Kossuth Kertbe vitt az utunk, ahol a testvériskolánk diákjai és pedagógusai vártak ránk. A kis csapat segítségével felidéztük a magyar történelem legfontosabb eseményeit, amelyek az adott helyszínhez köthetők. A park csodálatos fás terület, tele padokkal, kis ligetekkel és egy tóval. A jó időnek köszönhetően a szabadban tartottuk meg közös nyelvi óránkat az erdélyi pedagógusokkal, valamint angol nyelvű szakértőnk részvételével. Az idegen nyelvű foglalkozás fő témája a generációk közötti együttműködés volt, ezen belül is a gyerekek és a nagyszülők kapcsolata. A foglalkozás alatt a fő téma mellett angol nyelven meséket és mondókákat, nyelvtörőket is hallgattak, tanultak a gyermekek.

Ezek után egy helyi nyugdíjasokból álló hagyományőrző csoport foglalta le a diákokat, akik a román-erdélyi-magyar ékszerkészítés rejtelmeibe vezették be a csoportot. A nyugdíjasok közül nem sokan beszéltek magyarul, így a közös nyelv az angol volt. A gyermekek pillanatok alatt feloldódtak és nem okozott nehézséget a nyelv használata. Diákjaink is beavatták az idősebb korosztályt a mai divat-ékszer irányzatokba, ezért készültek például nemezből modern ékszerek is mindenki örömére. Találkozott az idősebb korosztály a fiatalabbal és a hagyományos a modernnel. Egészen érdekes volt megfigyelni a közös munkát, értékes alkotások készültek. A foglalkozás után ínycsiklandó ebéd várt bennünket a park melletti csárdában. Nagy élmény volt a gyerkőcöknek az, hogy azt rendelnek az étlapról, amit csak szeretnének. Ebéd után kezdődött a városnéző túránk központi része. Megcsodáltuk a Berenczey-Kováts Palotát, a római katolikus Kálvária Templomot, majd a Hám János püspök szobor mellett megpihentünk az árnyas fák alatt. A városnézés során diákjaink lelkesen válaszoltak a feltett kérdésekre, és igyekeztek minden információt megjegyezni. Élményekben, látnivalókban, új információkban gazdag napot töltöttünk együtt a testvéreinkkel. A szállásra érkezvén, a vacsorát követően mindenki fáradtan dőlt az ágyba.

Másnap folytattuk a szatmárnémeti városnézést. A Református “Láncos Templom” lenyűgözte a gyerekeket. Rengeteg érdekességet tudhattunk meg a helyi káplántól a templom történetéről. Megnéztük a Vécsey-palotát, a Városházát, a Nagyzsinagógát és a Károlyi kúriát is. A tartalmas ebéd után egy különleges élményben lehetett részünk. Ellátogattunk ugyanis a testvériskolánkba, ahol a vendéglátóink szatmári táncmulatságot szerveztek nekünk. Népviseletbe öltözve, dalokkal és tánccal fogadtak bennünket. Egy kis színdarab segítségével bemutatták iskolájukat és a közvetlen környezetüket. Iskolánk diákjai örömmel vettek részt a mulatságban, sőt ők is tanítottak néhány lépést a szatmári gyerekeknek. A dínom-dánom egy vacsorával végződött, ahol a két iskola tanulói megfogadták, hogy tartják a kapcsolatot a következő találkozásig. Harmadnap a könnyes búcsú után hazafelé vettük az irányt. A tanulók csoportmunkában beszélték meg a látottakat, rajzoltak, végeztek gyűjtőmunkát, készítettek tablót és albumot a látottakról.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.